monogram Collegium Vocale ReformatumCollegium Vocale Reformatum

o.l.v. Jan Pranger

Jacob de Haan

Jacob de Haan, geboren op 28 maart 1959 te Heerenveen, is een van de populairste en meest gespeelde componisten van deze tijd, met name in de wereld van harmonie en fanfare.

Daarnaast publiceerde hij diverse koorwerken, waaronder een mis. Jacob de Haan studeerde orgel aan de Muziek-pedagogische Akademie te Leeuwarden bij Piet Post, Jan Jongepier en Jos van der Kooy. Hij studeerde daar tevens af op het hoofdvak Schoolmuziek. Hij ontvangt regelmatig uitnodigingen als gastdirigent bij uitvoeringen van eigen werken en als jurylid bij internationale concoursen. Hij dirigeerde en jureerde in vele Europese landen, maar ook in Australië en in de USA. Verder geeft hij workshops voor dirigenten, muzikanten en koorzangers.

Missa Brevis is een mis voor gemengd koor, geschreven ter gelegenheid van het duizendste geboortejaar van paus Saint-Léon IX. In zijn geboorteplaats Éguisheim (Elzas, Frankrijk) vond op 23 juni 2002 de première van deze mis plaats o.l.v.componist Jacob de Haan tijdens een live-registratie voor de Franse televisiezender France 2.

Het werk is ook aantrekkelijk voor koren die niet gewend zijn in het Latijn te zingen of die de tekst ‘verstaanbaar’ willen overbrengen: naast de Latijnse uitvoering is er namelijk een Nederlandstalige versie verkrijgbaar. Dichteres Marjolein Kool maakte op de muziek van deze mis een vrije vertaling.

Het unieke van de Missa Brevis is het feit dat er diverse uitvoeringsmogelijkheden zijn. Zo kan de begeleiding bestaan uit orgel en/of een willekeurige groep instrumentalisten in diverse combinaties. Ook begeleiding door een harmonie, fanfare of brassband is een prima optie. Aangezien bijna elk dorp in Nederland wel over een dergelijk orkest beschikt, ligt een samenwerking tussen een of meer koren en een blaasorkest voor de hand.

De componist heeft ervoor gekozen de lat niet te hoog te leggen als het gaat om de moeilijkheidsgraad, zodat vele koren, ensembles en blaasorkesten het werk op hun repertoire kunnen zetten. Zo zijn de delen van deze mis (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei) uitsluitend homofoon geschreven.

Geluidsfragmenten van de Missa Brevis zijn elders te vinden op de website http://www.jacobdehaan.com.
Er is ook een cd-uitvoering van deze mis verschenen door koor en harmonieorkest van het Lemmensinstituut in Leuven. Die is, evenals de bladmuziek, te verkrijgen bij De Haske Publications.

Bron voor deze pagina: http://www.jacobdehaan.com
(zie daar ook meer uitgebreide informatie).

Beeldinformatie

Jacob de Haan
Jacob de Haan
programma Adventsconcert 2005
Adventsconcert 2005